×
Yeni bir madde oluştur
Sayfa başlığınızı buraya yazın:
We currently have 15 articles on UHeM Wiki. Type your article name above or create one of the articles listed here!



    UHeM Wiki
    15Maddeler

    Putty kullanım kılavuzu

    SSH Nedir?

    Ssh uzaktaki bir bilgisayara güvenli bir bağlantı (normalde sadece komut satırı gelecek) sağlayan bir protokoldur. Bu protokolle bağlantı kurmak için ssh komutunu kullanırız. Bu komut ile UHeM makinalarına ulaşmak için mutlaka VPN bağlantısı açık olmalıdır.


    Mesela Linux yada MacOSX bir bilgisayardan, sariyer.uhem.itu.edu.tr bilgisayarına ahmet kullanıcısı ile ssh yapmak için, terminal programında:


    ssh -l ahmet sariyer.uhem.itu.edu.tr
    


    komutunu kullanabiliriz. Buradaki -l parametresindeki l harfi, küçük L harfidir.


    Putty Nedir?

    Windows dışındaki işletim sistemlerinde ssh bağlantısı doğrudan ssh komutu ile kolayca sağlanabilmektedir. Ancak windows bilgisayarlarda ne yazık ki bir ssh komutu yoktur (Windows 10 ve 11 sürümleri ile ssh komutu gelmektedir). Windows'un bu açığını Putty programını yükleyerek kapatabiliriz.


    Eğer bir dökümanda ssh -l ahmet sariyer.uhem.itu.edu.tr gibi bir ifade görürseniz, ve windows işletim sistemi kullanıyorsanız, Bu satırı, Putty programında makine adı (hostname) olarak sariyer.uhem.itu.edu.tr ve kullanıcı adı (user) olarak ahmet bilgilerini girerek bir ssh bağlantısı açacaksınız şeklinde düşününüz.

    Nasıl Kullanılır?

    Putty windows yüklü bilgisayarlarda, ağ üzerinden Linux işletim sistemli sunuculara, ssh protokolü ile terminal bağlantısı sağlayan bir programdır. Boyut olarak oldukça küçük, kurulum gerektirmeden de çalışabilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır.


    Putty programını buradan indirebilirsiniz. Putty ile bağlantı yaptığınızda karşınıza gelen terminal üzerinden istediğiniz komutları kullanabilirsiniz.


    • Putty ile Uzak Unix Sunucuya Bağlanma

    Putty.jpg

    Putty programını indirdikten sonra çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz, ek kurulum gerektirmeden çalışacaktır. Çalıştırdığınızda yukarıdaki resimdeki ekran ile karşılaracaksınız.

    Host Name (or IP address) bölümüne sariyer.uhem.itu.edu.tr yazıp Open düğmesine basmanız sunucunuza bağlanmak için yeterli olacaktır.

    Bu aşamada karşınıza terminal ekranı gelecektir. ve size giriş bilgilerinizi, kullanıcı adı ve şifrenizi sırası ile soracaktır. Bu bilgiler size gönderilmiş mail içerisinde bulunmaktadır.


    Konsol.jpg

    Güvenlik nedeni ile şifre yazma esnasında ekranda herhangi bir karakter gösterilmez. Bu sebeble Şifrenizi girerken yazamadığınızı düşünebilirsiniz, merak etmeyin yazıyorsunuz.


    Şifremizi yazıp onayladıktan sonra bir karşılama mesajı görünür bu mesajda en son hangi ip adresinden ve ne zaman bağlandığınız bilgisi verilir. Bu mesajın amacı sizin kontrolünüz dışında herhangi birisinin sunucuya girip girmediğini anlamaktır. Şifre aşamasını geçtikten sonra, artık uzaktaki sunucuya ssh ile bağlısınız demektir. Tekrardan ssh komutunu kullanmanıza gerek yoktur.


    MobaXterm programı (ssh, scp, x-server bir arada)

    Dilerseniz MobaXterm programını putty ve Winscp yerine kullanabilirsiniz. İlave pek çok özellik de mevcut:

    Mobaxterm.png

    https://mobaxterm.mobatek.net/