×
Yeni bir madde oluştur
Sayfa başlığınızı buraya yazın:
We currently have 15 articles on UHeM Wiki. Type your article name above or create one of the articles listed here!



    UHeM Wiki
    15Maddeler

    VPN Kullanım Kılavuzu

    Diswiki (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 13.27, 30 Ocak 2023 tarihli sürüm (→‎DNS Ayarlanması Sorunu)
    (fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)

    Sisteme güvenli ve esnek olarak erişebilmeniz için VPN altyapısı kullanılmaktadır. VPN bağlantısı sadece merkezimize güvenli bağlantı sağlamak içindir. VPN bağlantısı sağladığınızda herhangi bir programı çalıştırabileceğiniz bir pencere açılmayacaktır. VPN bağlantısı açık olduğu sürece UHeM bilgisayarlarına erişebilirsiniz. Ancak erişmek için başka programlara ihtiyacınız olacaktır.



    Komutları girebileceğiniz bir arayüz için, sariyer.uhem.itu.edu.tr login node'una SSH bağlantısı yapmalısınız. Ya da grafik arabirimi kullanmayı tercih ederseniz, sariyer sunucusuna x2go adlı yazılım ile bağlanabilirsiniz. Dosya indirmek/yüklemek için scp, WinScp, Filezilla vb. yazılımlar mevcuttur. Tüm bu yazılımlar için bu wikide yer alan ilgili kılavuzları inceleyiniz.


    VPN kullanabilmek için size gönderilen UHeM Proje Kullanıcısı Hesabı Onayı Bildirimi başlıklı e-postanın içeriğinde VPN yazılımını edinmeniz için gerekli adres ve bu adrese giriş için geçerli kullanıcı ve şifre bilgisi bulunmaktadır. Bu kullanıcı adı ve şifre sadece VPN programını indirmek için kullanılacak şifredir. Bu adresteki bilgilerle VPN programını kurduğunuzda ise size aşağıdaki bilgiler gerekecektir:

    • Kullanıcı Adı
    • Kullanıcı Şifresi

    Yukarıdaki bilgiler de e-posta içerisinde mevcuttur.


    VPN istemci programının kurulumu kullandığınız işletim sistemine göre değişiklik göstermektedir.



    Tüm Windows'lar için OpenVPN Ayarları

    VPN ve SSH (Putty) Kurulumu Videosu


    Yukarıdaki videoda gerekli tüm adımlar uygulamalı olarak anlatılmıştır.

    Openvpn indirme sayfası linkinden Windows için OpenVPN istemcisini indiriniz. Size gönderilen hesap başvuru onayı mailindeki VPN istemci yazılımı ve kurulum dokümanları linkinden ulaşabileceğiniz yada sariyer makinasında /okyanus/progs/openvpn/openvpn-uhem-config.ovpn adresinden erişebileceğiniz openvpn-uhem-config.ovpn isimli dosyayı openvpn istemcisine yükleyiniz. Bağlantı kurmasını istediğinizde size sadece uhem kullanıcınızın adı ve şifresi sorulacaktır. Grup adı ve şifresi sorulmayacaktır.


    Bağlantı kurulduktan sonra IP bilginizin değişmediği uyarısı alabilirsiniz, bu sorun değildir.

    Mac OSX OpenVPN Ayarları

    OpenVPN'i Mac OSX'de kullanmak için, Tunnelblick yazılımını indirip (stable sürümü), kurmalısınız.

    Yazılımı kurunca, Uygulamalar (Applications) dizininde aşağıdaki gibi gözüken uygulama ikonuna tıklayarak programı çalıştırmalısınız:

    Uygulamalar Dizininde TunnelBlick.app

    TunnelBlick uygulaması çalışınca bir pencere açılmayacak, sadece üst menü çubuğuna bir ikon eklenecek:


    Menü Çubuğundaki TunnelBlick İkonu


    Bu ikona tıklayarak menüden VPN Detayları... nı seçelim:


    TunnelBlick Ana Penceresi


    Sonrasında yapılması gereken, size gönderilen hesap başvuru onayı mailinde linki olan VPN indirme sayfamızdan indireceğiniz OpenVPN istemcisi Ayar Dosyasını Tunnelblick yazılımına yüklemektir. Bunu icin ovpn uzantili config dosyasını fare ile tutup, tunnelblick Yapılandırmalar penceresine bırakmanız yeterlidir:

    OVPN Dosyasi Ekleme


    Ovpn config dosyası eklenince hem yapılandırmalar penceresinde, hem de tunnelblick menüsünde bu bağlantı gözükecektir. Buralara tıklayarak vpn bağlantısı kurabilirsiniz:


    TunnelBlick Ana Penceresi


    Linux Ayarları

    OpenVPN

    Aşağıdakiler Ubuntu 16.04 bazlı sürümlerde geçerlidir. Red Hat bazlı sürümlerde de bağlantı şekli aynı olduğu halde, sadece vpnc programının kurulumu değişmektedir (apt-get yerine “yum” ya da “dnf” paket yöneticisi kullanılmaktadır).

    openvpn programını indirip kurmak için komut satırında:

    sudo apt-get install openvpn
    

    yazınız.

    Size gönderilen hesap başvuru onayı mailindeki VPN istemci yazılımı ve kurulum dokümanları linkinden ulaşabileceğiniz ya da sariyer makinasında /okyanus/progs/openvpn/openvpn-uhem-config-linux.ovpn adresinden erişebileceğiniz openvpn-uhem-config-linux.ovpn isimli dosyayı indirip kaydediniz. OpenVPN bağlantısı kurmak için, openvpn-uhem-config-linux.ovpn dosyasını kaydettiğiniz dizinde

    sudo openvpn openvpn-uhem-config-linux.ovpn
    

    komutunu çalıştırınız. Size sadece UHeM kullanıcınızın adı ve şifresi sorulacaktır. Grup adı ve şifresi sorulmayacaktır.

    Bazı Sorunlar

    Normalde Sorunsuz Kullandığınız VPN Şimdi Şifrenizi Kabul Etmiyor

    Normalde sorunsuz bağlandığınız VPN, şifrenizi kabul etmiyor yada login makinasına ssh yapamıyorsanız, öncelikle aşağıdaki iki çözümü deneyiniz:


    1) VPN istemcisinin sorun çıkarması: VPN bağlantısı için, Sizin kendi bilgisayarınızda bazı ağ (network) ayarlamalarının yapılıp, VPN bağlantısı kapatılınca da bu değişikliklerin geri alınması gerekmektedir. Ancak, bazen bu değişiklikler karışınca, ağ ayarlarını geri almak ve yeniden yapmak mümkün olamamaktadır. Bu durumun çözümü basittir: Bilgisayarınızı kapatıp yeniden açmak. Bir sorunla karşılaştığınızda lütfen öncelikle bu çözümü deneyiniz.


    2) VPN sisteminin şifreleri bloklaması: Zaman zaman vpn sistemimiz hatalı girişler vb. sebeblerle kullanıcı şifrelerini bloklayabiliyor. Böyle bir durumda yapılması gereken, Yeni bir Sistem Şifresi elde etmek. Bunun için:

    https://portal.uhem.itu.edu.tr

    sayfasına login olduktan sonra çıkan "Sistem şifresinizi değiştirin" likine tıklayarak yeni şifrenin mail ile size gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Portal'a login olmak için kullanacağınız şifre, sistem şifresinden farklıdır. Login olmadan gözüken "Şifremi unuttum" linki portal şifresi içindir. Sistem Şifrenizi değiştirmek için portal sayfasına login olduktan sonra çıkan "Sistem şifresinizi değiştirin" linkine tıklamalısınız.


    Son olarak şifreleri kopyalayıp-yapıştırarak girmemenizi öneririz. Kopyalarken farkında olmadan boşluk karekteri de kopyalanabiliyor ve bu ilave boşluk şifrenin hatalı olmasına yol açmaktadır.

    systemd-resolved servisi ve /etc/resolv.conf dosyası

    Güncel systemd sürümleri, alan adlarının çözümlenmesi (örneğin, sariyer.uhem.itu.edu.tr adına karşılık gelen IP adresinin bulunması) işlemlerini systemd-resolved adlı bir servis üzerinden yapmaktadır. Bu nedenle, VPN bağlantısı kurulduğu, ve VPN bağlantısında geçerli DNS sunucuları /etc/resolv.conf dosyasına eklendiği halde alan adı çözümlemesinde sorun yaşanabilmektedir.

    VPN bağlantısı başarılı olduğu halde halde aşağıdaki gibi bir hata alıyorsanız:

    ssh: Could not resolve hostname sariyer.uhem.itu.edu.tr: Name or service not known
    

    systemd-resolved servisini başlatmalı, ve ileride benzer sorunlar yaşamamak için servisi sürekli etkin hale getirmelisiniz:

    sudo systemctl start systemd-resolved.service
    sudo systemctl enable systemd-resolved.service
    


    DNS Ayarlanması Sorunu

    VPN bağlantısı yapılmış gözüktüğü halde, sariyer login sunucusuna ssh yapmaya çalıştığınızda aşağıdaki gibi bir hata alıyorsanız:


    ssh: Could not resolve hostname sariyer.uhem.itu.edu.tr: Name or service not known
    

    Bir de doğrudan ip ile ssh yapmayı deneyiniz. Bu şekilde ssh yapabilirseniz, vpn bağlantınız yapılmış ama DNS ayarlarınız düzgün yapılamamış demektir:


    ssh KULLANICINIZ@10.128.2.32
    

    Aynı şekilde altay sunucusu için de 10.128.2.40 IP'sini kullanabilirsiniz.